Button je desátým mistrem světa F1 z Velké Británie

button-mistrem-sveta-2Jenson Button, který si v neděli ve Velké ceně Brazílie zajistil titul mistra světa formule 1, je desátým britským pilotem, kterému se to podařilo. Přehled všech dosavadních britských mistrů světa přinesla v neděli agentura Reuters.

2009 - Jenson Button, Brawn GP

- vyhrál šest z prvních sedmi závodů sezony, ještě v lednu přitom nevěděl, zda bude mít i nadále práci ve formuli 1, když jeho bývalou stáj Honda přestala finančně podporovat japonská automobilka. Aktivní triatlonista.


2008 - Lewis Hamilton, McLaren

- stal se nejmladším mistrem světa (23 let) a také prvním pilotem tmavé pleti, který to dokázal. Zvítězil ve své druhé sezoně ve formuli 1, vyhrál o jeden bod před Brazilcem Felipem Massou. V první sezoně byl vicemistrem, dokončil ji o bod za šampionem Kimim Räikkönenem.


1996 - Damon Hill, Williams

- spolu se svým otcem Grahamem jsou jedinou dvojicí otec-syn, z níž se oba stali mistry světa formule 1. Dnes je prezidentem Britského klubu závodních pilotů.


1992 - Nigel Mansell, Williams

- jediný pilot, který získal současně titul ve formuli 1 a sérii CART.


1976 - James Hunt, McLaren

- známý playboy porazil obhájce titulu Nikiho Laudu o jediný bod v sezoně, kdy Rakušan málem uhořel na Nürburgringu a ze závěrečné Velké ceny Japonska odstoupil, protože nechtěl v silném dešti riskovat život.


1969, 1971 a 1973 - Jackie Stewart, Tyrell a Matra

- stal se prvním milionářem mezi piloty a také zapřisáhlým bojovníkem za bezpečnost na okruzích. V roce 1997 vybudoval vlastní tým, který pak prodal Fordu.


1964 - John Surtees, Ferrari

- dosud jediný závodník, který byl mistrem světa na dvou i čtyřech kolech. Má sedm titulů mistra světa v motocyklových soutěžích v třídách do 350 a 500 ccm. Titul ve formuli 1 vybojoval v závěrečném závodě sezony v trojboji s krajany Grahamem Hillem a Jimem Clarkem. Jeho osmnáctiletý syn Henry zahynul letos v červenci po závodě série F3 v Brands Hatch na následky zranění, které mu způsobilo letící kolo z jiného vozu.


1963 a 1965 - Jim Clark, Lotus

- syn skotského farmáře je mnohými dodnes považován na nejlepšího pilota historie, získal přezdívku "létající Skot". Zemřel 7. dubna 1968 při závodě formule 2 na Hockenheimringu.


1962 a 1968 - Graham Hill, Lotus a BRM

- otec Damona Hilla, jenž závodil i ve čtyřiceti letech. Je jediným pilotem, který získal titul mistra světa formule 1 a vyhrál i slavné závody 500 mil Indianapolis a 24 hodin Le Mans. Zemřel v roce 1975 při havárii letadla, které sám pilotoval.


1958 - Mike Howthorn, Ferrari

- v boji o titul porazil o jediný bod Stirlinga Mosse, přestože v tom roce vyhrál jen jeden závod. Okamžitě po zisku titulu ukončil kariéru a následující rok zemřel při autonehodě.

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 10 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table