FIA diskvalifikovala Hamiltona z VC Austrálie, Trulli je třetí

Mezinárodní automobilová federace (FIA) diskvalifikovala britského mistra světa formule jedna Lewise Hamiltona z Velké ceny Austrálie, v níž mu patřilo třetí místo. FIA zároveň vrátila na třetí pozici Jarna Trulliho, jenž jako třetí projel cílem, byl ale následně penalizován za to, že Hamiltona nedovoleně předjel v závěru závodu, kdy byl na trati zpomalovací vůz.

FIA uvedla, že Hamiltona i jeho tým McLaren diskvalifikovala kvůli tomu, že traťovým komisařům poskytli k incidentu úmyslně zavádějící informace. Rozhodnutí padlo po prozkoumání záznamu z týmového rádia.

Už několik hodin předtím federace oznámila, že čtyři dny po úvodním podniku sezony znovu případ otevřela a dnes si pozvala na pohovor jak Trulliho, tak Hamiltona. Toyota přitom ve středu ohlásila, že se kvůli trestu pro Trulliho nebude odvolávat, protože nevidí šanci na úspěch.

Italský pilot dojel do cíle melbournské Grand Prix jako třetí před Hamiltonem a absolvoval i slavnostní vyhlášení s poháry a šampaňským, posléze však dostal penalizaci 25 sekund, kvůli níž klesl v pořadí na 12. místo.

V závěru závodu, kdy byl kvůli srážce Roberta Kubici a Sebastiana Vettela na trati zpomalovací vůz, totiž Trulli předjížděl, což pravidla zakazují. Na třetí místo se tak dostal obhájce titulu Hamilton z McLarenu.

Trulli se od začátku bránil tím, že mladý Brit těsně před ním zpomalil natolik, že neměl jinou šanci než ho předjet. Mistr světa zase bezprostředně po závodě uvedl, že Itala pustil - krátce předtím totiž Trulli vyjel z trati na trávu a Hamilton předjel jeho. "Zpomalil jsem, jak jen to šlo. Bylo mi řečeno, abych ho pustil před sebe. Nevím, jestli je to tak v pravidlech, a pokud není, měl bych být opravdu třetí já," uvedl Hamilton.

Mistrovství světa pokračuje už v pátek prvními tréninky na Velkou cenu Malajsie v Sepangu.

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 4 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Tým Body
View full table