Federace FIA se hrozby Ferrari nezalekla

fiaNa vedení automobilové federace FIA nijak výrazně nezapůsobilo úterní prohlášení stáje Ferrari, ve kterém tým formule 1 oznámil, že se nepřihlásí do příští sezony, pokud nedojde ke změně avizovaných nových pravidel. Ta nařizují zavedení stropu rozpočtů, který byl stanoven na 40 milionů liber. Naopak v italském tisku vyvolaly zprávy z Maranella zděšení.

"V podstatě nám dali písemně to, co už nám dříve sdělili ústně," konstatoval nejmenovaný mluvčí FIA v internetovém vydání magazínu Auto motor und sport. Nevyloučil, že existuje určitý omezený vyjednávací prostor ohledně horní hranice rozpočtů, ale zdůraznil, že záměr šéfa FIA Maxe Mosleyho omezit výdaje ve formuli 1 zavedením stropu je nezvratný.

Na prohlášení Ferrari se shodla v úterý dozorčí rada. Před italskou stájí podobně pohrozily i týmy BMW, Toyota či Red Bull, jejichž současné rozpočty rovněž výrazně překračují budoucí limit. Ferrari je nicméně jako jediné proti jakýmkoliv omezením budgetu.

Stáj podpořil nečekaně i Italský olympijský výbor CONI, který ústy svého šéfa Gianniho Petrucciho oznámil, že stojí na straně Ferrari. "Možnost, že se Ferrari nezúčastní příštího mistrovství světa, je pro miliony fanoušků v Itálii smutnou zprávou. Pro ně je Ferrari mýtus," uvedl.

Šokovaná úterním prohlášením byla i italská média, jež se hemží titulky typu "Ciao F1", "Adieu formule 1" nebo "Ferrari řeklo 'basta'!". Tisk ihned začal spekulovat o možných žalobách proti FIA a Mosleymu, případně o založení alternativního seriálu závodů s účastí italského gigantu.

"Maranello by se mohlo vrátit k závodům 24 hodin Le Mans a soupeřit s Audi a Peugeotem. Navíc by mohlo s dalšími velkými týmy vybudovat šampionát, ve kterém budou jezdit vždy tři jezdci. U Ferrari by tím třetím mohl být Valentino Rossi, který už formule testoval," napsala Gazzetta dello Sport.

"Ferrari znejistělo svět formule 1. Je to ten nejzhoubnější šachový tah v téhle napínavé partii. Hrozí, že to zničí formuli 1," uvedl Corriere dello Sport. Tuttosport konstatoval, že formule 1 bez Ferrari by bylo jako fotbalové mistrovství světa bez Brazílie nebo Paříž bez Eiffelovy věže. "Formule 1 je totiž Ferrari," napsal list.

Zdroj: ČTK

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 5 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table