Stav zraněného pilota F1 Massy je nadále stabilní

massa-nehoda-stabilizovanZdravotní stav Felipeho Massy po sobotní těžké nehodě v kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska formule 1 je podle lékařů nadále stabilní. Brazilský pilot strávil se zraněním hlavy noc v umělém spánku na jednotce intenzivní péče ve vojenské nemocnici v Budapešti. Do něj byl uveden po operaci lebky v oblasti levého očního důlku, v průběhu dneška by měl být probuzen.

"Všechny signály jsou pozitivní," citovala agentura SID Massova osobního lékaře Dina Altmanna, který se ještě v sobotu večer vydal s jezdcovou těhotnou manželkou Raffaelou ze Sao Paula do Evropy. S místními lékaři a týmem byl prakticky v neustálém kontaktu a na základě svých informací odhadl dobu léčby a regenerace na dva až šest týdnů.

Massu v sobotní kvalifikaci zasáhla do hlavy zhruba osmisetgramová ocelová pružina, která se z dosud nezjištěných příčin uvolnila ze zavěšení zadního kola vozu Rubense Barrichella z týmu Brawn GP. "Nevíme, jak se mohla uvolnit," uvedl šéf týmu Brawn Ross Brawn.

S podobným problémem se tým dosud nesetkal, ale z bezpečnostních důvodů a se svolením komisařů automobilové federace FIA tuto standardní součástku vyměnil na voze svého druhého pilota Jensona Buttona. FIA uvolněnou část Barrichellova vozu zkoumá.

Massa jel v době střetu s pružinou podle analýzy Ferrari 240 km/h, omráčený pak naboural v rychlosti zhruba 190 km/h do bariéry z pneumatik. Do nemocnice byl převezen se zlomeninou lebeční kosti, tržnou ránou nad levým okem a otřesem mozku a podrobil se operaci. Při zákroku mu byl údajně odstraněn úlomek kosti v oblasti očního důlku.

Některé agentury ještě večer uvedly, že Massa byl v ohrožení života, jednalo se ale zřejmě o špatnou interpretaci vyjádření maďarských lékařů, kteří hovořili o úrazu ohrožujícím život. Jezdcův stav byl oficiálně označen za vážný, ale stabilní.

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 11 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Tým Body
View full table