O titulu v F1 má rozhodovat počet vítězství

Jordan EcclestoneUž v příští sezoně vstoupí do formule jedna revoluční pravidlo, podle nějž získá mistrovský titul ten pilot, který vyhraje nejvíce Velkých cen. Dnes to uvedl šéf F1 Bernie Ecclestone, jenž zrušení tradičního bodového systému navrhl.

Ecclestone počítá s tím, že Mezinárodní automobilová federace (FIA) přelomový návrh schválí na svém prosincovém generálním shromáždění. "Dojde k tomu a všechny týmy z toho mají radost. Důvodem ke změně je to, že už mě nebavilo poslouchat lidi, kteří tvrdili, že se ve formuli nepředjíždí," uvedl pro agenturu AP britský miliardář. "Nebude se moci stát, že se mistrem světa stane někdo, kdo se nebude snažit vyhrát závod," dodal.

Pokud změna pravidel skutečně nastane, budou vždy nejlepší tři jezdci v Grand Prix dostávat zlaté, stříbrné a bronzové medaile stejně jako na většině vrcholných akcí v individuálních sportech. Dosud získávalo body osm nejlepších pilotů.

Kdyby Ecclestoneovo pravidlo platilo už letos, mistrem světa by se stal Brazilec Felipe Massa z Ferrari, jenž nasbíral o jedno vítězství více než Lewis Hamilton. Britský pilot McLarenu ve skutečnosti získal titul o jediný bod v dramatickém závěru posledního závodu v Brazílii, kde se až v závěrečném kole dostal na páté místo, které mu zajistilo celkový triumf.

Už v následujícím roce tak může nastat paradoxní situace, že pilot, jenž skončí ve všech Grand Prix v sezoně na druhém místě, prohraje souboj o titul se soupeřem, který se štěstím vyhraje jeden závod. "Prostě se bude muset příští rok víc snažit," komentoval to osmasedmdesátiletý Ecclestone.

Agentura AP přepočítala zpětně všech dosavadních 58 ročníků formule jedna, v nichž by podle medailového systému bylo 12 jiných mistrů světa. Šampionem by se například v roce 1982 nestal Fin Keke Rosberg, jenž v sezoně vyhrál pouze jednu Velkou cenu.

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 6 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table