Favority GP Bahrajnu jsou vozy stájí Brawn GP a RedBull

vettel-redbull-carVedoucí muž průběžného pořadí mistrovství světa vozů formule Jenson Button z Británie a jeho monopost stáje Brawn GP mají, zdá se, v seriálu nového hlavního soupeře. Vlastně soupeřku: jmenuje se "Hříšná sestra Kate".

Přesně tak totiž nazval Němec Sebastian Vettel své auto, s nímž vyhrál minulý týden v Číně první Velkou cenu pro stáj Red Bull. Oba budou velkými adepty na výhru v nedělní Velké ceně Bahrajnu, čtvrtém závodu letošního ročníku MS.

Původní Vettelovo auto se jmenovalo Kate, ale při první Velké ceně Austrálie ho Němec naboural. "Proč by auto nemohlo mít jméno, třeba jako loď?" vysvětlovala jednadvacetiletá vycházející hvězda formule 1. "Když jsem první auto rozbil, řekl jsem si, že nové pojmenuji takto, protože je daleko agresivnější a rychlejší. Je to sexy," uvedl Vettel.

Flashová animace okruhu v Sáchiru (klikni pro přehrání)

To bylo evidentní právě v Číně, kde monoposty Red Bull získaly nejenom první vítězství v historii, ale rovnou i premiérový double díky Marku Webberovi z Austrálie. Jejich radost však trochu zhatili organizátoři, kteří rakouskému týmu pustili při vyhlášení vítězů britskou hymnu. I proto si raději stáj vzala do Bahrajnu vlastní nahrávku. "Věříme si na další vítězství," řekl Vettel.

Button vyhrál první dva závody sezony pro novou stáj Brawn GP a vede průběžné pořadí MS před týmovým kolegou Rubensem Barrichellem z Brazílie. Hned za nimi je Vettel, který dokázal, že i bez kontroverzního zadního difuzoru se dá vyhrávat. U Red Bullu sice už také pracují i na modifikaci zadního přítlačného křídla, ale v Bahrajnu s ním na rozdíl od bílých vozů týmu Brawn ještě nepojedou.

Vettel kraloval v Číně za deště a na vodě, ale v Bahrajnu se na poušti Sáchir dá očekávat horké a suché počasí. To by opět mohlo převážit jazýček vah pro tým Brawn. Očekává se i atak stájí Renault, která má nový podvozek, difuzor a výhodu systému sběru kinetické energie KERS, a Toyota, jejíž piloti před sezonou v Bahrajnu testovali a tamní prostředí dobře znají.

Nikdo si ale nedokáže tipnout, zdali se konečně zvednou stáje Ferrari a McLaren. Loňský vítěz Poháru konstruktérů ještě letos nemá ani bod, a pokud rudé monoposty nebudou bodovat ani v neděli, bude to pro Ferrari nejhorší úvod MS v historii týmu. A u McLarenu se o první bodový počin postarali úřadující mistr světa Brit Lewis Hamilton a finský jezdec Heikki Kovalainen až minule v Číně.

Přesto u Ferrari věří, že smůlu zlomí, neboť jejich vicemistr světa Felipe Massa z Brazílie bude v Bahrajnu útočit na třetí titul za sebou, před rokem navíc jeho vítězství umocnil druhým místem Fin Kimi Räikkönen. Loni neměl Massa před závodem v Bahrajnu také ani bod, ale letos věří ve zlom i díky tomu, že v jeho vozu bude opět namontován systém KERS. "Na okruhu v Bahrajnu bude tento systém velmi důležitý, takže věřím, že promluvíme konečně do bodů," řekl Massa.

Předloni byl v Bahrajnu druhý Hamilton, ale letos se trápí i proto, že jeho mclaren nejezdí moc rychle. Sám Brit to připustil už před sezonou. I on tentokrát použije systém KERS, díky němuž jeho monopost bude umět více zrychlit při předjíždění.

"Dali jsme do auta nejen KERS, ale i několik dalších nových komponentů, takže doufám, že budeme pokračovat ve zlepšených výkonech," poznamenal Brit. "Ještě pár závodů a ukážeme náš potenciál," dodal Hamilton.

zdroje: ČTK, RedBullf1.com

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 9 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table