Stáj McLaren dostala za lhaní podmíněný trest na tři Grand Prix

hamilton-penaltyStáj McLaren dostala za lhaní při Velké ceně Austrálie podmíněný zákaz startu ve třech závodech formule jedna. O trestu, jenž je mírnější, než mnozí experti předpovídali, dnes rozhodla o Světová rada motorsportu na mimořádném zasedání v Paříži. Distanc vejde v platnost, pokud tým během příštích 12 měsíců poruší znovu pravidla.

McLarenu a jeho jezdci, mistru světa Lewisi Hamiltonovi, hrozil za lhaní traťovým komisařům odpočet bodů nebo nepodmíněný zákaz startu v příštích Velkých cenách. Teoreticky mohl být tým dokonce vyloučen ze šampionátu.

K mírnějšímu trestu podle všeho pomohlo dnešní pokorné chování šéfa McLarenu Martina Whitmarshe během hodinového výslechu před Světovou radou. "Udělali jsme chyby. Omluvili jsme se za ně FIA i veřejnosti. Doufejme, že tím to skončí," řekl novinářům Whitmarsh poté, co opustil sídlo FIA v Paříži.

Motoristická federace zhruba hodinu nato oznámila svůj verdikt. "Vzali jsme v úvahu, jak otevřeně a čestně se k tomu postavil šéf týmu Martin Whitmarsh. Informoval nás o změnách v kultuře jeho stáje, k nimž nyní dochází. Proto jsme se rozhodli udělit podmíněný trest," uvedla FIA v prohlášení.

Aféra vznikla hned v úvodní Velké ceně sezony v Melbourne. Šampion Hamilton při výslechu po závodě úmyslně uvedl zavádějící informace o situaci, kdy ho předjel Jarno Trulli z Toyoty ve chvíli, kdy byl na trati zpomalovací vůz. Italský pilot byl následně potrestán, když ale vyšlo najevo, že McLaren o události lhal traťovým komisařům, FIA Hamiltona diskvalifikovala a ten přišel o třetí místo ze závodu.

Zdroj: ČTK, BBC

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - host: 1 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table