FIA zvedla strop pro rozpočty stájí v F1

fiaMezinárodní automobilová federace FIA dnes zvýšila volitelný strop pro rozpočty stájí ve formuli 1 v roce 2010 o deset milionů liber na čtyřicet (asi 1,2 miliardy korun). Současně také potvrdila, že za rok seriál rozšíří tři stáje.

Omezený rozpočet není pro stáje povinný, ale týmy, které se rozhodnou s ním operovat, dostanou řadu výjimek z pravidel. Podle agentury AP budou mít větší volnost při úpravách vozů, jako je například neomezené testování v aerodynamickém tunelu, neomezený počet testovacích jízd a motory bez omezení otáček.

Podle původních plánů, které FIA udělala v rámci snížení nákladů ve formuli 1, měl být strop 30 milionů liber. Stáje s ním však nesouhlasily.

Po oznámení zavedení stropů projevilo zájem o účast ve formuli několik společností. Je mezi nimi například americký tým USF1 a iSport International, za kterou v sérii GP2 jezdí synovec tragicky zesnulého trojnásobného mistra světa Ayrtona Senny Bruno.

O vstupu do seriálu uvažuje i Aston Martin a společnost Lola, která ve formuli působila od 60. let. V roce 1997 musela odstoupit kvůli finančním problémům, když nebyla schopna konkurovat bohatým týmům jako Ferrari, Benetton, McLaren nebo Williams.

FIA také potvrdila další úsporné opatření, podle kterého nebudou moci týmy během závodů dotankovávat do monopostů benzin. Chce tak ušetřit na nákladech za převozy tankovacích zařízení a pohonných hmot.

Od příští sezony se také zvýší o 15 kilogramů minimální váha monopostů na 620 kg. FIA tak reagovala na zavedení systému KERS, jenž pro vozy znamená zátěž 25 až 30 kg.

Zdroj: ČTK, FIA

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 4 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table