Ferrari bude v Turecku potvrzovat návrat do špičky

ferrari Stáj Ferrari měla v minulém závodu formule 1 v Monaku letos poprvé zastoupení na stupních vítězů a víkendová Velká cena Turecka má jejich návrat do špičky po katastrofálním startu sezony potvrdit. Speciálně v Istanbulu se totiž nadmíru daří Brazilci Felipemu Massovi, který vyhrál poslední tři ročníky a už loni vtipkoval, že by měl dostat turecké občanství.

Aby ale prodloužil turecké panování, bude muset především zastavit dosavadního suveréna sezony Jensona Buttona s vozem Brawn GP. Ten bude v roli lídra šampionátu útočit na šestou výhru ze sedmi závodů a čtvrtý triumf v řadě. Druhý je za ním se ztrátou šestnácti bodů týmový kolega Rubens Barrichello z Brazílie. Massa se krčí na desátém místě s propastným mankem 43 bodů na Buttona, ale v posledních závodech prokázal zlepšení.

Brazilec se už nejspíš může rozloučit s vidinou titulu, o který loni bojoval s Britem Lewisem Hamiltonem do poslední chvíle, hodlá se proto soustředit hlavně na vítězství v jednotlivých závodech. "V Turecku se mi daří, takže doufám, že tomu tak bude i nadále," prohlásil Brazilec. Vyhovuje mu, že se v Istanbulu jezdí v protisměru, stejně jako na Brazilcově domácím okruhu Interlagos v Sao Paulu.

"Je dobré vědět, že se zlepšujeme, že se začíná dařit. Máme poprvé letos pozitivní myšlení," uvedl Massa, který v Monaku dojel čtvrtý za týmovým kolegou Kimim Räikkönenem z Finska. V Istanbulu bude opět důležitá kvalifikace, kterou Massa v Turecku vždy vyhrál. "Nemusel jsem tedy moc přemýšlet o předjíždění, takže se těším na sobotu. Bude to zajímavé, neboť letos jsou na špici jiní," pravil.

Button sice v Turecku nebyl ještě nikdy na stupních vítězů, nejlépe skončil čtvrtý v roce 2006, přesto je opět velkým favoritem. Jeho formule i vůz týmového kolegy Barrichella bude mít navíc nové přední přítlačné křídlo a další úpravy aerodynamiky, které mají bílé monoposty ještě zrychlit.

Button má výrazně nakročeno k zisku titulu. Ještě nikdy v historii se nestalo, aby nebyl mistrem světa pilot, který vyhrál pět z prvních šesti závodů. A pokud Brit v Turecku vyhraje, bude po Fernandu Alonsovi (2006) prvním mužem, který zvítězí ve čtyřech závodech v řadě. To se z britských jezdců v jedné sezoně naposledy podařilo v roce 1992 Nigelu Mansellovi.

Konkurencí vozům Brawn GP budou vedle Ferrari stejně jako v posledních závodech vozy Red Bullu, v jehož barvách dokázal Sebastian Vettel v Číně jako jediný letos Buttona porazit. "Je to pro nás velmi důležitý závod, protože chceme ještě vozům Brawn pořádně zatopit. Zatím jsou jasně nejlepší," řekl šéf Red Bullu Christian Horner. "Navíc se u Ferrari v posledních dvou závodech zlepšují, v Turecku to bude velmi zajímavé," předpověděl.

Zdroj: ČTK

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 5 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table