Stáje F1 sníží během dvou let rozpočty až o 25 %

Osm stájí formule 1, které jsou sdruženy v asociaci FOTA, na dnešní schůzce v Boloni přislíbilo, že během dvou let sníží své rozpočty až o čtvrtinu. Jde o jeden z důsledků vzájemné dohody s vedením Mezinárodní automobilové federace FIA.

Ve středu byl odvrácen rozkol této královské motoristické soutěže a rebelující stáje upustily od myšlenky založit konkurenční šampionát.

Podle prezidenta FIA Maxe Mosleyho by se měly týmy dostat s rozpočty někam na hranici počátku 90. let.

Sám devětašedesátiletý funkcionář v rámci kompromisu nebude dále na svůj post kandidovat a v říjnu nadobro ukončí své čtvrté volební období.

Zástupci předních stájí si slibují, že po jeho odchodu přijde někdo, kdo jim umožní svádět dramatické bitvy na závodních okruzích a ne mimo ně.

"Budeme pracovat jako výrobci na snížení nákladů jak u motorů, tak převodovek," sdělil po schůzce šéf Ferrari Luca di Montezemolo.

"Chceme ušetřit dalších 15-25 % do roku 2011. Je potřeba přemýšlet nad rovnováhou mezi náklady a zisky," dodal.

Podle šéfa Red Bullu, dalšího z členů FOTA, už letos některá úsporná opatření způsobila snížení rozpočtu o 15-25 %.

Šlo především o omezení testování a používání aerodynamického tunelu, další škrty jsou nyní na řadě v otázce vývoje motorů a převodovek.

"Tento rok se stalo hodně věcí. My chceme především nejlepší týmy, auta a okruhy pro naše fanoušky," shrnul šéf Renaultu Flavio Briatore.

Do volby Mosleyho nástupce FOTA mluvit nemůže, současný viceprezident John Howett si ale přeje, aby šlo o všeobecně přijatelného a nezávislého kandidáta.

"Znamenalo by to mnohem větší rovnováhu," prohlásil.

Na schůzce v Boloni neřešila FOTA rozkol ve vlastních řadách, když v minulých týdnech vyloučila týmy Williams a Force India.

Tyto dvě stáje byly ochotny přistoupit na původní návrh rozpočtových stropů ve výši 40 milionů liber, který nakonec FIA neprosadila a naopak téměř způsobil zánik celého seriálu.

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 3 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table