McLaren podal protest proti potrestání Hamiltona

Vedení stáje McLaren-Mercedes podalo oficiální protest proti potrestání Lewise Hamiltona v nedělní Velké ceně Belgie formule 1, které ho připravilo o vítězství. V prohlášení pro média to dnes uvedl ředitel stáje Martin Whitmarsh.

"Jsme pobouřeni a rozhodnutí nechápeme. Stejně jako celý svět snad s výjimkou Itálie," řekl během telefonické tiskové konference sportovní ředitel stáje Norbert Haug v narážce na fakt, že po Hamiltonově penalizaci spadlo vítězství ve Spa do klína Brazilci Felipemu Massovi z italské stáje Ferrari. "Netrestá se jednotně. Z našeho pohledu to sportu ubližuje," dodal. Nevěří však prý tomu, že by se jednalo o konspiraci proti McLarenu.

Hamilton se podle traťových komisařů provinil tím, že si v dramatickém závěru zkrátil trať v šikaně v souboji s vedoucím Finem Kimim Räikkönenem. Následně ho sice pustil před sebe, ovšem výhodu přiblížení okamžitě využil a vzápětí úspěšně zaútočil. Pilot Ferrari poté havaroval a ze závodu odstoupil. Hamilton dojel do cíle jako vítěz, ovšem tři hodiny po závodě mu traťoví komisaři udělili penalizaci 25 sekund, což Brita odsunulo na třetí místo.

"My jsme vítězové závodu ve Spa. Lewis byl rychlejší než světlo. Nejde mi do hlavy, jak mohl být potrestán za něco, co je hlavním kořením motoristických sportů," řekl Haug k situaci, kdy Hamilton předjel Räikkönena.

Naopak Massa si myslí, že trest pro Hamiltona je oprávněný. "Kdyby jel Lewis v té šikaně podle pravidel, pak by Kimiho na následující rovince jen těžko předjel," uvedl Massa, který nyní ztrácí v šampionátu na vedoucího Hamiltona dva body.

Po závodě prý bylo jasné, že Hamiltona čeká trest, jen se komisaři dohadovali na jeho podobě. "Měli jsme na výběr udělit penalizaci 25 sekund nebo ho odsunout o deset míst zpět na startovním roštu v dalším závodě," řekl jeden z komisařů Keňan Surinder Thathi agentuře Reuters.

Thathi rovněž odmítá, že by šlo o úmyslné poškození McLarenu, jak spekulovala britská média. "Nejde o konspiraci proti komukoli, včetně McLarenu. Jednali jsme profesionálně podle pravidel FIA. Hamilton si zkrátil trať," uvedl Thathi. "Vím, že jsem teď v Anglii hodně nepopulární, ale dělal jsem jen svou práci a dělal jsem ji profesionálně," dodal.

Přestože se penalizací souboj o titul vyrovnal, Haug zůstává optimistou a věří, že šampionem se stane Hamilton. "Slíbil mi, že vyhraje všech zbývajících pět zápasů. V Monze jsme loni slavili double, tak proč bychom nemohli vyhrát i letos? A když k tomu připočtu, že jsme vyhráli i ve Spa, tak nemohu o titulu pochybovat," uvedl Haug.

Mezinárodní odvolací soud (ICA), který se bude protestem McLarenu zabývat, musí rozhodnout do 2. listopadu, kdy se jede poslední závod sezony. "Myslím, že se to stihne. Stanovíme termín, jak to jen nejrychleji půjde," řekl ještě před podáním protestu mluvčí Mezinárodní automobilové federace FIA pro agenturu SID.

Zdroj: ČTK

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 7 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table