Šestý závod mistrovství světa F1 se koná v neděli v Monaku

monaco_cicuitSvětově proslulý městský okruh v Monaku hostí šestý závod mistrovství světa F1, Velkou cenu Monaka. Na startu bude pět bývalých vítězů nejočekávanějšího závodu sezony, favority jsou vozy stájí Red Bull a McLaren.

Velká cena Monaka je jedním ze čtyř současných závodů, které byly součástí prvního světového šampionátu F1 v roce 1950, letos se koná už 57. ročník. Na startu bude pět bývalých vítězů, Jenson Button, Lewis Hamilton, Jarno Trulli a Fernando Alonso a Michael Schumacher, z nichž Alonso triumfoval dvakrát a Schumacher dokonce pětkrát.

Znovu se očekává souboj mezi stájemi Red Bull a McLaren. Britský tým se může pyšnit dvěma posledními vítězi z Monaka, v roce 2008 tam triumfoval Lewis Hamilton, o rok později, byť v barvách stáje Brawn GP, Jenson Button. Oba se pak stali mistry světa. Red Bull může těžit z toho, že disponuje nejrychlejším vozem v současné F1, což dokázal jednak suverénním vítězstvím Marka Webbera v nedělní Velké ceně Španělska, jednak skutečností, že ovládl všech pět kvalifikací této sezony. Třikrát startoval z pole position Sebastian Vettel, dvakrát Mark Webber, ale piloti Red Bullu zvítězili jen dvakrát a pouze Australan Webber dokázal proměnit první startovní post ve vítězství.

Hrbolatý povrch úzké dráhy ohraničené pevnými bariérami představují pro jezdce velkou výzvu, okruh nedává prostor pro chyby. Letošní kvalifikace bude o to složitější, že na trati se bude pohybovat o šest vozů víc než v minulých letech. Návrh jezdců na rozdělenou kvalifikaci však nepodpořily týmy.

Lídr šampionátu a obhájce titulu Jenson Button triumfoval s vozem stáje Brawn GP minulý rok. Na trati byl dokonalý, chybu udělal až v cíli, kdy zaparkoval auto na špatném místě a musel pak sprintovat podél dráhy, aby z rukou prince Alberta převzal cenu. "Byl to jeden z nejlepších momentů uplynulé sezony a snad celé mojí kariéry," řekl Button. "Monako je závod, který jste odmalička sledovali. Znáte okruh i každou jeho zatáčku ještě dřív, než se tady vůbec poprvé svezete. Každý mladý pilot sní o tom, že tady jednou vyhraje," dodal muž, který v Monaku bydlí.

"V Monaku je nejskvělejší trať na světě. Moje zdejší vítězství z roku 2008 je pravděpodobně mým největším triumfem v F1 a jedním z vůbec nejlepších momentů v kariéře," doplnil stájového kolegu pětadvacetiletý Lewis Hamilton.

Vítěz z Barcelony Mark Webber, který je obvykle velmi sebevědomý, před Velkou cenou Monaka brzdil názory, že Red Bull má další vítězství téměř v kapse. "Ve Španělsku to byla výjimečná situace, že jsme byli v kvalifikaci o vteřinu rychlejší než ostatní. Nemyslím, že to tady bude podobné," řekl Australan. "Časy v Monaku bývají daleko těsnější, je to odlišná trať, velmi náročná pro jezdce i vozy. Není třeba vyhrát s velkým náskokem, stačí je vyhrát," dodal.

Velká cena Monaka

Detail tratě zde

Den závodu: 16. květen 2010
Počet kol: 78
Délka okruhu: 3,340 km
Délka závodu: 260,520 km
Rekord okruhu: 1:14,439 - Michael Schumacher (Něm./Ferrari) - 2004
Loňský vítěz: Jenson Button (Brit./Brawn GP)

Zdroj: MONAKO (MEDIAFAX)

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 18 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table