Fellipe Massa na Ferrari vybojoval pole position v kvalifikaci na VC Singapuru

Fellipe Massa na Ferrari vyhrál historicky první kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru pod úmělým osvětlením.

Lídr šampionátu, brit Lewis Hamilton s vozem McLaren, který má 4 závody před koncem sezóny nad brazilcem Massou jednobodový náskok, vyrazí v neděli do závodu jako druhý a úřadující mistr světa Kimmi Räikkönen na Ferrari třetí.


Pro Massu to byla jeho letošní pátá pole position, když se dokázal kvalifikovat jako nejrychleší i na okruzích v Monacu a Valencii.

Ze všeho nejdřív musím říct, že auto bylo jednoduše perfekrní, skvěle se řídilo a díky toho jsem zajel perfektní kolo,“ řekl s velkou radostí Massa, na jehož domácím okruhu v Brazílii se jezdí stejně jako zde v Singapuru proti směru hodinových ručiček.

Byl to velký výkon. Je to fantastický pocit, když můžete z auta vymáčkout maximum, co dokáže.“

Massův čas 1:44.801 byl o masivních 0.664 vteřiny rychlejší než čas, který zajel druhý Lewis Hamilton.

Robert Kubiba s vozem BMW-Sauber se kvalifikoval na čtvrtém a Heikki Kovalainen s McLarenem na pátém místě.

Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso, který vládnul posledním dvou tréninkům doufal v boj o první místo. Kvalifikace mu ale přinesla obrovské zklamání, když jeho motor vypověděl službu a byl nucen zastavit v půlce její druhé části.


ŠÍLENÝ ČAS

Naopak radost zavládla u Williamsu, když se oba jeho jezdi dokázali probojovat do první desítky. To se jim podařilo vůbec poprvé v letošní sezóně.

Němec Nico Rosberg bude startovat z osmé pozice a japonec Kazuki Nakajima, který zajel výtečnou kvalifikaci vyrazí z 10té příčky. Pro Nakajimu to je nejlepší umístění jeho kariéry.

Nejmladší vítěz kvalifikace a posléze Velké ceny, 21letý Sebastian Vettel skončil s vozem Toro Rosso na sedmém místě.

Nakonec se ale posunul ještě o jednu příčku výše, když byl Nick Heidfeld odsunut o 3 místa dozadu za zdržování Rubense Barrichella.

Hamilton, který se jen o vlas probojoval do poslední části kvalifice dodal, že závodění v noci je pro jezdce pořád nové.

Kvalifikace se rozběhla v 22:00 místního času (14:00 GMT) a samotný nedělní závod začne o dvě hodiny dříve, v 20:00. 

 


Dnes v noci to je docela šílené, je čtvrt na 11 v noci a já jsem nikdy předtím neřídil v takovýto čas. Je to jedinečné,“ řekl Hamilton.

23letý brit potvrdil, že byl štatstný, když se zvládl probojovat do poslední části kvalifikace po tom co v její druhé části skončil na 10 místě.

Nepovedlo se mi moje první kolo. Naneštěstí jsem neměl dostatek paliva pro další kolo, tak jsem se musel vrátit do boxů,“ dodal.


Když jsem se pak vrátil na trať, byl na ní hustý provoz. Bylo to velké štěstí, že jsem postoupil do další části.

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 5 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Team Points
View full table