Hamilton vyhrál v Číně, boj o titul pokračuje

Lewis Hamilton na McLarenu se díky bezchybné jízdě ve Velké ceně Číny a následnému vítězství přiblížil k zisku titulu mistra světa ve Formuli 1.

Felipe Massa si udržel možnost na zisk titulu druhým místem před svým týmovým kolegou z Ferrari Kimim Räikkönenem. Hamilton potřebuje v posledním závodě sezony dojet na jednom z prvních pěti bodovaných míst, aby se jako nejmladší pilot v historii stal ve 23 letech mistrem světa.



"Celý víkend stál Bůh při nás. Je to další krok ke splnění mého snu," sdělil Hamilton.

"Po mé druhé zastávce jsem už jen kroužil. Očekával jsem že Kimi pustí Felipeho před sebe, tak jsem jen udržoval situaci pod kontrolou."

Hamilton, který má díky pátému vítězství v této sezóně a celkově devátému v jeho kariéře 94 bodů, zvýšil svůj náskok před Massou o 2 body.

"Neměl jsem dobrý start," řekl Massa. "Lewis odstartoval a zmizel. Jeli jsme na hranici a snažili se k němu přiblížit ale nešlo to."

"Musíme zvednout hlavy, ještě není konec. Víme, že se ve sportu může stát cokoliv."

Kubicovi hubené naděje na vítězství v celém šampionátu se rozplynuly po tom, co se do závodu kvalifikoval až na 11 místě a cílem projel jako šestý.

Hamilton byl po Velké ceně Japonska terčem ostré kritiky za to, že v první zatáčce závodu na okruhu u hory Fuji minulý víkend vytlačil z tratě Räikkönena.

Dnes ovšem start zvládl bez chyb a neopakovala se tak Šanghajská noční můra z minulé sezóny, kdy jako nováček dostal smyk a zůstal stát v kačírku v nájezdu do boxové uličky a to ho stálo titul.

 


Čistý start

Hamilton odstartoval čistě, vjel do první zatáčky jako první a držel si Räikkönena bezpečně za sebou. Po tom co se dostal do závodního tempa, dominoval celému závodu a připsal si také nejrychlejší kolo závodu.

"Byl to výborný start, jeden z nejlepších jaké jsme měli tento rok. Přesně tenhle start jsme potřebovali," sdělil Hamilton. "Bylo to jednodušší v prvních zatáčkách, než když jsem startoval z nižších pozic."

V době druhých zastávek si Hamilton vybudoval dostatečnou výhodu, aby se vrátil na trať na prvním místě a udržoval si průběžně náskok před Massou téměř 15 vteřin.

Massa kroužil v té chvíli na třetím místě, za Räikkönenem, ovšem úřadující světový šampión zpomalil, aby mohl svého týmového kolegu pustit sedm kol před koncem na druhé místo.

"Víme čeho chceme dosáhnout jako tým a taky jsme to udělali. Tohle je naprosto normální v takovéto situaci," řekl Räikkönen. "Nemám co ztratit a jezdím pro tým."

Ferrari zvýšilo svůj náskok na McLaren v Poháru konstruktérů na 11 bodů. Maximálně si týmy mohou na své konto připsat ještě 18 bodů.

Fin Heikki Kovalainen závod nedokončil. V druhé polovině závodu vyjel mimo trať, což mělo za následek defekt pravého předního kola. Kovalainen dovezl svůj vůz do boxů, kde dostal novou pneumatiku, ale svůj vůz nakonec odstavil definitivně o pár kol později.

Dvojnásobný mistr světa, Španěl Fernando Alonso, který vyhrál poslední dva závody, dokončil závod s vozem Renault na čtvrtém místě.

Kubicův týmový kolega, Němec Nick Heidfeld skončil pátý, jeho krajan Timo Glock dojel s Toyotou sedmý a Brazilec Neslon Piruet na Renaultu získal jeden bod za osmé místo.

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 10 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Tým Body
View full table